GESCHIEDENIS

De achthoekige kapel op de begraafplaats werd in 1924, tegelijk met de monumentale toegangspoort, gebouwd naar een ontwerp van de Franse Benedictijner monnik-architect, Dom Paul Bellot (1876-1944). Bellot studeerde architectuur aan de Ecole des Beaux Arts in Parijs en trad in 1902 toe tot de orde der Benedictijnen.
Opdrachtgever van de kapel was de nieuw gestichte parochie van de Heilige Drie-eenheid in Bloemendaal, onder leiding van pastoor Willenborg. Bellot heeft de kapel als een Gesammt-kunstwerk ontworpen: van lichtkroon tot wijwaterbakje, van bidstoel tot kandelaar. In de kleurrijke tegelvloer is de plaats van de op te baren overledene gemarkeerd, alsook de plaatsen van de kandelaars rond de baar.
De indrukwekkende glas-in-loodramen zijn afkomstig uit het atelier Joep Nicolas uit Roermond.
 
De kapel kent een uitbundig en kleurrijk gebruik van baksteen, vloertegels en glas-in-loodramen en geeft daarmee in de woorden van Dom Bellot uiting aan de vreugde en het hoopgevende van het Christendom: “La joie chrétienne est ici partout, celle qui ne pleure jamais car elle a l’espérence.”  
 
De acht rondvensters, hoog in het muurwerk, verwijzen naar de Eucharistieviering.
In het patroon van de tegelvloer is de centrale plaats van de kist gemarkeerd in donkere tegels. De vloer geeft na de restauratie van 2015 een directe verwijzing naar de functie van de begraafplaatskapel.
De kapel diende tot 1953 namelijk voor de ‘absoute’,  een katholiek uitvaartritueel, waarbij de priester de opgebaarde bewierookt en besprenkelt met wijwater alvorens deze ter aarde wordt besteld.  De smeedijzeren kroonluchter, speciaal door Bellot voor de kapel ontworpen, benadrukt deze functie. De kapel was ingericht met houten bidstoelen, rond dit tegelpatroon. Het altaar bestond uit een eenvoudige tafel met daarboven een houten crucifix. Kandelaars flankeerden de plaats waar de overledene werd opgebaard. De plekken voor de kandelaars zijn in het tegelpatroon herkenbaar.
Nu de kapel haar publieksfunctie weer heeft teruggekregen, zal aan de verdere aankleding van de kapel gewerkt worden.
 
De inrichting zal terughoudend en duurzaam zijn en recht doen aan de gewijde functie van deze huiskamer van de begraafplaats.

© 2016 r.k. Adelbert Begraafplaats

Contact

 

rk.adelbert.bloemendaal@outlook.com

 

Telefoon 06 - 22 52 28 60

Adres

 

Dennenweg 16

2061 HW Bloemendaal

06 - 22 52 28 60